Debatten om kunstig intelligens skal ikke kun være for eksperter, tech-guruer, virksomheder og interesseorganisationer.
Det er baggrunden for, at Trygfonden den 3. og 4. februar næste år inviterer til en såkaldt folkehøring med 350 repræsentativt udvalgte mennesker i Danmark. Målet med folkehøringen er at sikre, at borgerne involveres i, hvilken plads kunstig intelligens skal have i samfundet, skriver fonden i en pressemeddelelse.
Partnere i projektet er Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet, Digital Democracy Centre fra Syddansk Universitet, analyseinstituttet Verian (tidligere kendt under navnene Gallup og Kantar Public) samt professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.
Folkehøringen med de udvalgte borgere finder sted på Hotel Nyborg Strand. Her får borgerne mulighed for at blive klogere på potentialer og risici ved kunstig intelligens samt at få ordet og stille spørgsmål til politikere og eksperter.
Initiativet til folkehøringen er en del af Trygfondens arbejde for, at alle i Danmark kan færdes sikkert og trygt digitalt. Høringen skal ifølge administrerende direktør i Tryghedsgruppen Rie Odsbjerg Werner være med til at sikre befolkningen en stemme i debatten.
”Udviklingen på det her område går så hurtigt, at det er svært for alle at følge med. Men det er vigtigt, at vi stopper op og har en samtale om, hvad teknologien skal og ikke skal. Uden en sådan samtale – og inddragelse af borgerne i Danmark – kan vi heller ikke udnytte potentialet fuldt ud,” siger Rie Odsbjerg Werner, der blandt andet har ansvaret for Trygfondens aktiviteter.
Respekt for fælles værdier og demokrati
Blandt deltagerne er digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V), der i sidste uge gjorde comeback på ministerposten efter i et par uger at have været erstattet af Mia Wagner.
Ifølge Marie Bjerre vil hun tage de spørgsmål og anbefalinger, der kommer på folkemødet, med sig i det videre politiske arbejde.
Folkehøringen er en oplagt lejlighed til at have en fælles dialog om, hvad kunstig intelligens betyder for os alle sammen, og jeg glæder mig til at lytte til danskerne
Marie Bjerre – Digitaliserings- og ligestillingsminister (V)
”Kunstig intelligens har potentialet til at løse nogle af vor tids største udfordringer. Derfor foreslår regeringen en strategisk indsats for kunstig intelligens i digitaliseringsstrategien, der skal bidrage til at udnytte teknologiens potentiale. Men det er helt afgørende, at vi som samfund sikrer, at teknologien udvikles og anvendes med afsæt i borgernes grundlæggende rettigheder og med respekt for vores fælles værdier, samfund og demokrati. Folkehøringen er en oplagt lejlighed til at have en fælles dialog om, hvad kunstig intelligens betyder for os alle sammen, og jeg glæder mig til at lytte til danskerne,” siger Marie Bjerre i pressemeddelelsen.
Professor Kasper Møller Hansen mener, at folkehøringen som metode er oplagt til at diskutere et emne som kunstig intelligens.
”Det er komplekst, og det udvikler sig hurtigt. Der er behov for viden om, hvad der optager borgerne, og hvilken rolle oplysning og dialog har i den henseende. Folkehøringer repræsenterer en unik mulighed for, at borgere fra hele Danmark kan dykke ned i substansen af svære, etiske spørgsmål og komme væk fra overfladiske og polariserende debatter. Folkehøringen tjener som et værksted for demokrati, hvor informeret dialog fremmer en dybere forståelse for komplekse emner,” siger Kasper Møller Hansen.
Folkehøringer er kendetegnet ved at kombinere meningsmålinger med oplysning og diskussion. Før folkehøringen på Fyn besvarer deltagerne et spørgeskema om deres holdning til kunstig intelligens, under selve høringen engagerer deltagerne sig i diskussioner og udarbejder spørgsmål og anbefalinger, og efter høringen besvarer deltagerne igen samme spørgeskema.